Направете запитване

Кратък наръчник за успешен избор на бизнес софтуер - част 2

Кратък наръчник за успешен избор на бизнес софтуер - част 2

03 януари 2024

Изборът на софтуерен доставчик е не по-малко важен от подбора на съответстващото на Вас софтуерно решение. Нашият опит показва, че важна роля за успешното внедряване на един бизнес софтуер (а при ERP и CRM проектите ролята е ключова) е услугата която съпътства целия процес. Разбирането ни е, че внедряването и последващата поддръжка на една информационна система представляват комплексна услуга и само когато тя е извършена добре и компетентно, ще можете да извлечете максимална полза от инвестицията си. Затова Ви съветваме да бъдете много прецизни при избора на подходящ партньор, особено когато сте спрели избора си на софтуерно решение, което може да бъде доставено от различни компании. Ето как да подобрите шансовете си при избора на софтуер и доставчик към него:

1. Проучете пазара

След като вече сте определили обхвата, търсения резултат и бюджета си, започнете проучване на пазара. Нашето мнение е, че Google е най-подходящата отправна точка. Например, ако търсите CRM система, прегледайте сайтовете, които машината ще Ви предложи при търсене по „CRM“ и нейните производни – софтуер, система, програма. По същия начин, можете да потърсите документооборот, управление на човешки ресурси, управление на договори и други. Прегледайте сайтовете на компаниите и прегледайте клиентската база и препоръките за тях. Проверете дали в тях няма компании от Вашия бранш, с които да се свържете и да получите обратна връзка дали софтуерът върши работа и дали процесът по внедряване е минал гладко. Потърсете мнение и на Ваши познати, за които сте чували, че са минали през аналогичен процес. Ако браншът Ви е специфичен, опитайте да потърсите информация от Вашата браншова организация или да запишете по-специализирано търсене – например “софтуер за строителни компании“.

 

2. Изпратете запитвания

Изпратете запитванията към избраните компании и проверете каква е тяхната реакция – след колко време получавате отговор или обаждане от страна на компанията, какъв е подходът, каква допълнителна информация изискват от Вас. Как върви комуникацията с екипа. Това са косвените признаци, по които можете да оцените доколко компанията може да достави услуга спрямо Вашите изисквания и очаквания.

Съветваме Ви по време на представянето на софтуерни системи да настоявате за демонстрация „на живо“, а не само чрез презентации. Така ще можете да придобиете много по-ясна представа относно възможностите на системата. Задайте въпросите си по време на демонстрацията и преценете доколко компетентно и пълно могат да Ви отговарят на тях.

 

3. Тествайте потенциални софтуери

Когато стесните кръга на избраните от Вас софтуерни решения и доставчици, поставете им задача да опишат през тяхната система някой Ваш специфичен процес. Например, ако сте счетоводна компания - вериятно имате нужда от автоматични напомняния при наближаване на срокове за дадени действия. Поискайте да Ви направят демонстрация и да Ви оставят сами да поработите малко със системата. Оценете доколко тя е лесна за използване и преценете доколко ще е удобно за всички потребители в компанията Ви (например има ли интерфейс на българки или ако има само на английски, предвиждате ли да работят хора, които не познават добре английски език). Поискайте от фирмата – доставчик да отидете заедно при негов клиент с максимално близка до Вашата дейност и там да Ви демонстрират работата на софтуера в реални условия. Попитайте за мнението на потребителите за системата.

Оценете и какви са възможностите на системата, която разглеждате, да комуникира с другите софтуери, които в момента използвате. Например, ако избирате складово стопанство, можете да искате връзка с електронен магазин и счетоводната Ви програма, ако търсите CRM – връзка с Вашата ERP система, уеб-формите на корпоративния сайт, системата за електронен маркетинг.

Последно – поискайте възможност да тествате самостоятелно работата със системата и ангажирайте бъдещите й потребители с проиграване на някои стандартни за компанията Ви процеси. Съберете обратна връзка от теставалите софтуера.

 

Надяваме се тези кратки съвети да Ви помогнат в избора на подходящата за Вас бизнес информационна система.

 

Подобни публикации

4 трика за лесна изрядност с фармацевтичните стандарти
4 трика за лесна изрядност с фармацевтичните стандарти

Фармацевтичните компании имат ангажимент за съотвествие с куп стандарти и често това може да ги разсейва от основната им цел - да са ефективни и печеливши.

21 януари 2024

Кратък наръчник за успешен избор на бизнес софтуер - част 1
Кратък наръчник за успешен избор на бизнес софтуер - част 1

За да изберете подходящ бизнес софтуер за Вашата компания, е от съществено значение предварително да дефинирате Вашите изисквания. Независимо дали става въпрос за ERP (система за управление на ресурсите на компанията), CRM (управление на взаимоотношенията с клиенти), софтуер за документооборот, складово стопанство или специфичен софтуер, предназначен за управление на конкретен отдел във Вашата компания. Можете да използвате този кратък наръчник, за да направите правилния избор.

01 ноември 2023

ERP срещу CRM?
ERP срещу CRM?

Ако досега във Вашата организация сте внедрявали ERP решение и сте останали с убеждението, че това ще бъде единствената система, с която ще се работи във фирмата, може да се замислите какъв под-модул на ERP системата е CRM и как да го използвате. Истината е, че CRM си е съвсем отделен вид софтуерни системи и в огромна част от компаниите по света, ERP и CRM работят паралелно като обменят данни помежду си, за да автоматизират процесите в компанията.

24 октомври 2023