Направете запитване

ERP срещу CRM?

ERP срещу CRM?

10 октомври 2023

Ако досега във Вашата организация сте внедрявали ERP решение и сте останали с убеждението, че това ще бъде единствената система, с която ще се работи във фирмата, може да се замислите какъв под-модул на ERP системата е CRM и как да го използвате. Истината е, че CRM си е съвсем отделен вид софтуерни системи и в огромна част от компаниите по света, ERP и CRM работят паралелно като обменят данни помежду си, за да автоматизират процесите в компанията.

Каква е разликата между CRM и ERP?

Най-простият (и следователно не много точен) отговор, който можем да дадем, е че ERP системите се грижат за минимизирането на разходите, а CRM за максимизиране на приходите. Двете системи споделят част от информационната база на една компания – служители, клиенти, номенклатури, но докато при ERP системата крайната цел е да постигне оптимална себестойност на продукцията, чрез ефективно производство, закупуване, складово стопанство, CRM софтуера набляга на управлението на клиентската база и максимизиране на печалбите от нея.

 

ERP или CRM трябва да се внедри първа?

Всичко зависи от конкретиката на Вашия бизнес. Обикновено при търговските и производствени компании, ERP системата трябва да е първа, за да може да подобри качеството и намали себестойността на предлаганите стоки. След това идва въпросът как да стане по-ефективен продажбения процес, след като стоката е вече конкурентна и качествена. При бизнесът с услуги, стандартно CRM-ът е по-важната софтуерна система, защото приходите на компанията са много по-зависими от ефективността на същинския търговски процес и качеството на обслужване.

 

Всичко-в-едно?

В огромна част от случаите, когато в едно ERP решение се коментира, че вътре е включено и CRM, става въпрос основно за маркетинг, а не за сериозна функционалност. Изключенията са малко (макар и SAP да e едно от тях). При световни производители като Microsoft и Oracle например, CRM решенията са отделни пакети, които могат да се интегрират към ERP системата. В крайна сметка всичко зависи от това, дали конкретно софтуерно решение, може да отговори на Вашите нужди.

Подобни публикации