Изборът на софтуерен доставчик е не по-малко важен от подбора на съответстващото на Вас софтуерно решение. Нашият опит показва, че важна роля за успешното внедряване на един бизнес софтуер (а при ERP и CRM проектите ролята е ключова) е услугата която съпътства целия процес. Разбирането ни е, че внедряването и последващата поддръжка на една информационна система представляват комплексна услуга и само когато тя е извършена добре и компетентно, ще можете да извлечете максимална полза от инвестицията си. Затова съветваме Ви да бъдете много прецизни при избора на подходящ партньор, особено когато сте спрели избора си на софтуерно решение, което може да бъде доставено от различни компании.

Как да подобрите шансовете си при избора на софтуер и доставчик към него? След като вече сте определили обхвата, търсеният резултат и бюджета си, започнете проучване на пазара. Нашето мнение е, че Google е най-подходящата отправна точка. Например ако търсите CRM система, прегледайте сайтовете, които машината ще Ви предложи при търсене по „CRM“ и нейните производни – софтуер, система, програма. Обикновено ще намерите и връзки към специализирани каталози, от които ще можете да откриете компании, които предлагат търсения от Вас продукт. Прегледайте сайтовете на компаниите и прегледайте клиентската база и препоръките за тях. Проверете дали в тях няма компании от Вашия бранш, с които да се свържете и да получите обратна връзка дали софтуерът върши работа и процеса по внедряване е минал гладко. Потърсете мнение и на Ваши познати, за които сте чували че са минали през аналогичен процес. Ако браншът Ви е специфичен, опитайте да потърсите информация от Вашата браншова организация или да запишете по-специализирано търсене – например “CRM недвижими имоти“.

Изпратете запитванията към избраните компании и проверете, каква е тяхната реакция– след колко време получавате отговор или обаждане от страна на компанията, какъв е подходът, каква допълнителна информация изискват от вас. Как върви комуникацията с екипа. Това са косвените признаци, по които можете да оцените доколко компанията може да достави услуга спрямо Вашите изисквания и очаквания.

Съветваме Ви по време на представянето на софтуерни системи да настоявате за демонстрация „на живо“, а не само чрез презентации. Така ще можете да придобиете много по-ясна представа относно възможностите на системата. Задайте въпросите си по време на демонстрацията и преценете доколко компетентно и пълно могат да Ви отговарят на тях.

Когато стесните кръга на избраните от Вас софтуерни решения и доставчици, поставете им задача да опишат през тяхната система някой Ваш специфичен процес. Поискайте да Ви направят демонстрация и да Ви оставят сами да поработите малко със системата. Оценете доколко тя е лесна за използване и преценете доколко ще е удобно за всички потребители в компанията Ви (например има ли интерфейс на българки или ако има само на английски, предвиждате ли да работят хора, които не познават добре английски език). Поискайте от фирмата –доставчик да отидете заедно при негов клиент с максимално близка до Вашата дейност и там да Ви демонстрират работата на софтуера в реални условия. Попитайте за мнението на потребителите за системата.

Оценете и какви са възможностите на системата която разглеждате да комуникира с другите софтуери, които в момента използвате. Например ако избирате складово стопанство, можете да искате връзка с електронен магазин и счетоводната Ви програма, ако търсите CRM – връзка с Вашата ERP система, уеб-формите на корпоративния сайт, системата за електронен маркетинг.

Последно – поискайте възможност да тествате самостоятелно работата със системата и ангажирайте бъдещите й потребители с проиграване на някои стандартни за компанията Ви процеси. Съберете обратна връзка от теставалите софтуера.

Надяваме се тези кратки съвети да Ви помогнат в избора на подходящата за Вас бизнес информационна система!