Ако четете тези редове, силно е вероятно в момента да избирате Вашия (нов) CRM софтуер. Надяваме се следващите редове да помогнат и на Вас да откриете по-лесно Вашето CRM решение.

В предишните секции на няколко пъти коментирахме, че според нас една добра CRM система трябва да се настрои спрямо бизнеса и целите на една компания. Следователно първата характеристика, която трябва да търсите в един CRM софтуер е неговата гъвкавост. Липсата на възможност за настройка спрямо вашите нужди предопределя търсене на нова CRM система най-много до 2 години след като сте закупили сегашната. Защото дори и в момента да успеете да се нагласите спрямо възможностите на системата, следващите промени които ще са необходими могат да се окажат изцяло извън функциите на софтуера. Не забравяйте, че бизнес обстановката става все по-динамична, което изисква компаниите да се адаптират бързо. Искайте демонстрации, пожелайте да видите как ще функционират Вашите специфични бизнес процеси и чак тогава направете избора си.

Ако приемем, че търговците са най-активният ползвател на един CRM, другият ключов момент при избора на Вашия софтуер е лекотата за използване. Когато търсите CRM система, задължително поискайте да я тествате или да Ви демонстрират реална работа с нея. По дефиниция търговците са настроени враждебно срещу всеки един опит да се формализира и описва тяхната дейност, което от тяхна гледна точка губи ценно време (което да инвестират в спечелването на следващата сделка). Ако CRM софтуерът, който ще използват, не е интуитивен, тогава със сигурност ще се сблъскате със сериозна съпротива или бойкот при внедряването на продукта. Не подценявайте този елемент от оценката на бъдещата си система. Поискайте референции от клиенти, в които фокусът е върху продажбената дейност и ги попитайте дали са доволни от софтуера.

Последният съвет, който имаме към Вас е да обърнете внимание на възможността на една CRM система да приема и експортира информация към други софтуери. За да се възползвате максимално от възможностите на една CRM система в зависимост от Вашите нужди, тя може да се наложи да „комуникира“ с впечатляващ брой системи – уеб форми от сайтове, e-mail-и, ERP или складови системи, счетоводни програми, системи за електронен маркетинг. Невъзможността да софтуера да се настрои означава, че част от информацията във Вашата компания ще трябва да се вписва ръчно, с всичките неудобства които води след себе си – възможности за грешки, загуба на време, липса на ефективност.

Ако сте намерили тези съвети за полезни и имате още въпроси, задайте ги и ние ще се опитаме да Ви отговорим максимално обективно и безпристрастно. Желаем успех в намирането на най-подходящото за Вашия бизнес решение.